Boomverzorging
De specialisten van HOLLANDIA Groengroep weten als geen ander hoe je veilig en op verantwoorde wijze met bomen omgaat.
Bomen zijn beeldbepalend in onze leefomgeving. Vaak moeten ze concurreren met gebouwen, het verkeer, mensen en nog veel meer. Gelukkig wil (bijna) iedereen toch zoveel mogelijk bomen behouden. En hieraan helpen wij graag een handje mee.
Vakkundig bomen snoeien
Wat wij doen om bomen te behouden? Vakkundig snoeien. Zodat een boom bijvoorbeeld niet de dakpannen van het dak slaat of net het laatste straaltje zonlicht wegneemt. Hierbij respecteren we de natuurlijke omgeving van de boom zoveel mogelijk, dat is het uitgangspunt. Zo kunnen veel bomen blijven staan, zonder dat ze mensen tot last zijn. Mooi, toch?
Bomen onderhouden
Ook onderhouden we bomen. We kijken naar de boom en zien welke (zware) takken kunnen afbreken of welk dood hout naar beneden kan komen. Door de boom goed en deskundig te snoeien, beperken we dit tot een minimum en kunnen we schade voorkomen.
Alle snoeitechnieken in huis
Voor het onderhoud aan bomen in een bos, de natuur (langs paden en wegen), in een tuin of park zijn er verschillende onderhoudstechnieken. Welke we toepassen, hangt af van de situatie. Denk aan de leeftijd, het soort en type boom. Met onze ervaring en kennis kunnen wij bepalen welke techniek het beste past. Voor elke boom hebben we een oplossing: we beheersen namelijk vele snoeitechnieken. De verschillende soorten snoei:
Het snoeien van bomen is een vak. Onze specialisten weten als geen ander hoe je veilig en verantwoord met bomen omgaat.
Verwijderen van bomen
Soms vormt een boom een gevaar voor de omgeving (zorgplicht*). Bijvoorbeeld als een boom is aangetast door een parasitaire schimmel of door de mens. De boom is dan zodanig aangetast dat deze niet langer behouden kan worden. Laten staan, zou onverantwoord zijn. Deze boom moet deskundig verwijderd worden. Hiervoor kunt u rekenen op de ervaring van HOLLANDIA Groengroep.
*Zorgplicht: het is belangrijk dat bomen een veilig onderdeel zijn van onze buitenruimte. Daarom is de zorgplicht in het leven geroepen: artikel 6.162 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat wanneer een boomeigenaar onvoldoende zorg aan zijn bomen heeft gepleegd, hij in geval van schade daarvoor aansprakelijk gesteld kan worden. Onder zorgplicht wordt in de boomverzorging verstaan dat er regelmatig boomveiligheidscontroles moeten worden uitgevoerd. Bij gevaarlijke situaties moeten er doeltreffende maatregelen worden genomen.
Aanplanten van bossen en houtwallen
Eén van de mooiste taken die er zijn, vinden wij het aanplanten van bossen en houtwallen. Nog meer groen en natuur toevoegen aan deze aarde! Dit doen wij dan ook met veel passie. Wat bepalend is voor een succesvolle aanleg? Een goede assortimentskeuze, gekoppeld aan een helder beheersplan, en natuurlijk een juiste uitvoering. Voor dit alles hebben wij de juiste kennis en ervaring in huis.
Houtwal vol flora en fauna
Een goede houtwal is de ideale broedplek voor diverse vogelsoorten. Daarnaast verbetert deze de habitat van vele andere dier- en plantsoorten. Daarom planten we in een houtwal verschillende soorten struiken en bomen aan, om zo te zorgen voor diversiteit in flora en fauna. Denk hierbij aan met name (inlandse) struiken die ook veel sierwaarde hebben, zoals de Vlier, de Kornoelje en de Sleedoorn.
Boomsoorten in bossen
Bij bossen planten we struiken en vooral boomsoorten van de eerste grootte aan. Afhankelijk van de grondsoort kunt u hierbij denken aan: Eiken, Beuken, Essen, Iepen en Linden. Doordat deze boomsoorten van oorsprong ook al in ons land voorkwamen, heeft het ecosysteem zich door de jaren heen op deze bomen aangepast. Dit betekent dat een inlandse boomsoort doorgaans een veel diverser ecosysteem met zich meebrengt dan een boom die ‘geïmporteerd’ is in ons land, een zogenaamde ‘exoot’.
Onderhoud
Als we geen onderhoud plegen aan bossen en houtwallen, neemt uiteindelijk de sterkste soort de overhand. Bosobjecten zijn namelijk vaak te klein om zichzelf te reguleren en staan onder invloed van externe factoren, zoals overbemesting en verdroging. Zo verdwijnt de diversiteit aan soorten en dat zorgt ook voor een mindere beleving. Zonde! Onderhoud is dus, in onze ogen, onmisbaar.
Hoe we dat doen? In de meeste bossen is het de bedoeling dat er mooie, markante oude bomen staan met daaromheen een diversiteit aan soorten. We kunnen de natuur een handje helpen door wijkers en blijvers aan te merken en open plekken te creëren om zo een gevarieerd bos te krijgen, als je kijkt naar leeftijd en soort. Door van tijd tot tijd bomen en struiken te verwijderen, kom je tot het gewenste resultaat.
De houtwal is een object dat gecreëerd is door mensen. Om de vorm en diversiteit te behouden, is er altijd onderhoud nodig. Ook dit nemen wij graag voor onze rekening.
Projecten
We kunnen heel erg veel vertellen over wat we voor uw tuin, bos of andere buitenruimte kunnen betekenen, maar nóg liever laten we dat zien. Hier ziet u verschillende projecten die wij hebben uitgevoerd. Laat u inspireren!